Taip gyventi verta!
Vokiški riestainiai „pretzels“

Receptas pridėtas prie mėgstamiausių

Rodyti pamėgtus receptus

Receptas pašalintas iš mėgstamiausių

Rodyti pamėgtus receptus

Deja, įvyko klaida. Pabandykite dar kartą.

Jums reikės:

REIKĖS:

375 ml ml vandens vandens
(1 ½ stiklinės)
7 g g mielių mielių
(sausų)
1 šaukštelių šaukštelio cukraus cukraus
560 - 630 g g miltų miltų
(4 – 4 ½ stiklinių)
1 šaukštelių šaukštelio druskos druskos
1 šaukštų šaukšto cukraus cukraus
50 g g sviesto sviesto
(minkšto)

Apvirimui:

7 stiklinių stiklinės vandens vandens
(1,75 l)
100 g g sodos sodos

Vokiški riestainiai „pretzels“

Receptas patiko

Sėkmingai atspaudėte

Deja, įvyko klaida. Pabandykite dar kartą.

2:00 h
(7)

Gaminimas

  1. Šiltą vandenį sumaišykite su sausomis mielėmis ir arbatiniu šaukšteliu cukraus. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir mielės ištirps. Dubenėlį uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios (paviršius turi suputoti).
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite keturias stiklines miltų ir druską. Šaukštu miltų centre padarykite duobelę. Į ją supilkite suputojusį mielių mišinį ir šaukštą cukraus. Jei turite pastatomą plaktuvą / tešlos maišytuvą, tešlos maišymo antgaliu lėtu greičiau išsukite tešlą, tuomet - sudėkite minkštą sviestą ir sukite toliau, kol išminkysite minkštą, glotnią tešlą. Jei matote, kad tešla pernelyg lipni, įberkite dar iki pusės puodelio miltų, ir sukite toliau. Lygiai taip pat tešlą galite išminkyti ir rankomis.
  3. Uždenkite išminkytą tešlą rankšluostėliu ir palikite pastovėti kambario temperatūroje 30-60 minučių, kol tešla pakils ir jos tūris padvigubės.
  4. Tešlai pakilus, kelis kartus ją perminkykite ir padalinkite į 12 daugmaž lygių dalių. Kiekvieną tešlos gabalėlį ant švaraus ar lašeliu aliejaus patepto stalviršio suformuokite į maždaug 50-60 cm ilgio tešlos volelį.
  5. Iš tešlos volelio suformuokite riestainį: (1) sulenkite volelį į U formą, užkeldami kraštus į viršų; (2) viršuje dukart persukite (sukryžiuokite) tešlos volelio galus; (3) persuktus tešlos galus nuleiskite į apačią ir priglauskite virš U formos apatinės dalies, taip suformuodami riestainį.
  6. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ᵒC temperatūros. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
  7. Į puodą supilkite vandenį, suberkite sodą ir išmaišykite. Užvirkite. Po vieną į verdantį vandenį atsargiai įleiskite riestainius. Pavirkite 10 sekundžių, apverkite ir pavirkite dar 10 sekundžių. Nereikia virti ilgiau - tik po 10 sekundžių iš abiejų pusių! Išsemkite kiaurasamčiu, nuvarvinkite ir perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų skardų. Taip apvirkite visus riestainius.
  8. Apvirtų riestainių paviršių keliose vietose įpjaukite aštriu peiliu. Apibarstykite stambia druska.
  9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, kol riestainiai bus gražiai auksinės spalvos.

-

Vokiškus riestainius „Pretzels“ tikrai atpažinsite iš jų unikalios, mazgą primenančios, formos. Minkšti viduje, gardžiai apskrudę išorėje, jie yra neatsiejami vokiškų švenčių, mugių kepiniai, tiesa - jų rasite ir kepyklėlėse, užsukę išsirinkti bandelės pusryčiams.

Yra pasakojama, kad pirmasis tokios formos riestainius labai senais laikais iškepė vienuolis, norėdamas apdovanoti vaikus už išmoktas maldas - tad susuktos tešlos juostelės turėjo simbolizuoti ne ką kita, o maldai sudėtas jų rankas. Nežinia, ar ši legenda yra tiesa, tačiau dažnai sutinkama, kad riestainiai turi religinę prasmę: jei kepsite juos be sviesto, jie puikiai tiks kaip pasninko valgis, be to, ankstesniais laikais jie buvo neatsiejami nuo Velykų tradicijų - kaip dabar šventės rytą vaikai „medžioja“ paslėptus margučius ar saldainius, anksčiau taip „medžiodavo“ pretzelius.

Kad ir kokia bebūtų šių riestainių istorija, šiandien jų forma yra žinoma kone visame pasaulyje. Artėjančiame „Oktoberfest“ festivalyje, kuris kiekvieną rudenį vyksta Vokietijoje, tai yra vienas populiariausių kepinių.

„Pretzels“ riestainius galite kepti tiek minkštus (formuoti storesnius tešlos volelius), tiek kietesnius (formuoti labai plonus volelius). Pirmieji dažniausiai valgomi kaip užkandis, neretai patiekiami su padažais, tuo tarpu antrieji - puresni ir minkštesni, tokie, kokius matote nuotraukoje, - bus puikios pusryčių bandelės, kurias galėsite perpjauti išilgai, aptepti sviestu ar tepamuoju sūriu, gardinti mėgstamais priedais.

Nepraleiskite žingsnio, kuriame suformuotus riestainius reikia trumpai apvirti vandenyje su soda. Būtent tai užtikrins, kad riestainiai turės tą sodriai auksinės spalvos plutelę, kuri yra dar vienas gražus ir gardus pretzelių išskirtinumas!