Veganiškas šokoladinis bananų keksas

Veganiškas šokoladinis bananų keksas image
Sudėtingumas Vidutinis
Paruošimas 20 min
Gaminimas 50 min

Ingridientai

1 pyragas
    • 3   vnt. bananų
    • 85   g alyvuogių aliejaus
    • 85   ml augalinio migdolų gėrimo
    • 100   g rudojo cukraus
    • 1   šaukšto obuolių acto
    • 1   šaukštelio vanilės esencijos
    • 210   g miltų
    • 1   šaukštelio kepimo miltelių
    • 1   šaukštelio sodos
    • 62   g kakavos miltelių
    • 0,5   šaukštelių druskos
    • 100   g juodojo šokolado
    •   lazdynų riešutų

Paruošimas

    Išsikepti gardų keksą namuose vien iš augalinės kilmės ingredientų – tikrai įmanoma! Tam neprireiks stebuklingų ingredientų ar neeilinių įgūdžių. Užmaišykite kakavinę tešlą, dosniai pagardinkite juodojo šokolado gabalėliais ir pašaukite į orkaitę. Kepdamas keksas gražiai iškils, viduje bus minkštas, drėgnas, saldžiai kvepės vanile ir šokoladu. Supjaustę riekelėmis, pagardinkite riešutų kremu, bananų griežinėliais ir saujele smulkintų kepintų riešutų. Patiekite su puodeliu kavos ar arbatos, ar stikline pieno. Bus labai gardu!

    • Augalinės kilmės receptuose nėra naudojami kiaušiniai. Kepiniuose juos dažnai atstoja trinti bananai – jie suteikia saldumo, minkštumo, taip pat veikia kaip „rišamasis“ ingredientas.

    • Obuolių actas recepte naudojamas dėl kelių priežasčių. Tai – rūgštinis produktas, kurio reakcija su soda sukuria kilimo efektą ir leidžia keksui iškepti dar puresniam. Taip pat actas turi teigiamą įtaką kepinio tekstūrai – suteikia minkštumo.

    • Prieš šaudami į orkaitę, kekso viršų apiberkite smulkintais kepintais lazdynų riešutais – jie suteiks labai malonios papildomos tekstūros, o tuo pačiu „papuoš“ keksą.

    • Neperkepkite kekso! Tiksli kepimo temperatūra gali priklausyti ir nuo individualių orkaitės kepimo savybių, todėl kepimo laikui baigiantis vis patikrinkite mediniu pagaliuku – kai į keksą įsmeigtas ir ištrauktas pagaliukas bus apsivėlęs tik keliais pavieniais tešlos gabalėliais (lyg kepant šokoladainį), keksas bus tinkamai iškepęs. Neperkepkite kekso, kitaip jis bus sausas ir sprangus.

    • Prieš keksą pjaustydami, pilnai jį atvėsinkite. Tuomet riekelės bus lygios, keksas puikiai laikys savo formą.

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kekso kepimo formą (11×25 cm) išklokite kepimo popieriumi.

  2. Labai gerai sunokusius bananus maisto trintuvu sutrinkite iki visiškai vientisos masės. Išplakite su aliejumi, augaliniu migdolų gėrimu, ruduoju cukrumi, obuolių actu ir vanilės ekstraktu.

  3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, kakavą ir druską. Sausą miltų mišinį suberkite į plakinį ir išmaišykite, kol neliks sausų produktų.

  4. Lengvais judesiais įmaišykite nedideliais gabalėliais supjaustytą juodąjį šokoladą.

  5. Paruoštą tešlą sukrėskite į kepimo formą, paviršių išlyginkite. Viršų apiberkite saujele pasmulkintų kepintų lazdynų riešutų.

  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 minučių, kol keksas gražiai iškils ir viduje bus iškepęs. Ar keksas jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kekso centro, jis turi būti beveik švarus, su keliais mažais prikibusiais tešlos gabalėliais.

  7. Keksą pilnai atvėsinkite ir tik tuomet pjaustykite riekelėmis ir ragaukite. Riekeles galite pagardinti riešutų kremu, bananų griežinėliais, smulkintais kepintais riešutais.