Obuolių žiedų spurgos – nostalgiškas vaikystės desertas. Vos keli paprasti kasdieniai ingredientai, kurie gali virsti gardžiausias savaitgalio pusryčiais ar maloniu pasilepinimu prie puodelio arbatos. Šias spurgas išvirti itin paprasta: išplakę gana tirštą blynų tešlą, merkite į ją plonus obuolių griežinėlius ir virkite aliejuje, kol žiedeliai dailiai išsipūs bei apskrus. Skaniausia šiuos obuolių žiedus ragauti dar šiltus, apibarsčius milteliniu cukrumi – išorėje jie tuomet dar būna šiek tiek traškūs, o viduje minkšti ir sultingi.
Obuolių žiedų spurgos
Ingridientai
-
- 3 vnt. obuolių
- aliejaus
-
Tešlai:
- 1 vnt. kiaušinio
- 50 g cukraus
- 310 ml pieno
- 2 stiklinių miltų
- 1,5 šaukštelių kepimo miltelių
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
- 1 šaukštelio malto cinamono
- 0,5 šaukštelių druskos
-
Patiekti:
- miltelinio cukraus
Paruošimas
Elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinį, cukrų ir pieną iki purumo.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, vaniliniu cukrumi, cinamonu ir druska. Suberkite į plakinį ir išplakite iki vientisos tekstūros. Gausite gana tirštą tešlą. Atidėkite ją į šalį, kol paruošite obuolius.
Obuolius nulupkite, supjaustykite nestoromis riekelėmis (apie 5 mm), iš centro išpjaukite sėklalizdžius.
Vidutinio dydžio puode virš vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų (tiek, kad semtų verdamus obuolių žiedus). Aliejui įkaitus, kaitrą šiek tiek sumažinkite.
Imkite po vieną obuolio griežinėlį ir merkite jį į paruoštą tešlą. Ištraukite, tešlos perteklių nuvarvinkite (obuolio griežinėlis turėtų būti pasidengęs nestoru tešlos sluoksniu). Dėkite į įkaitintą aliejų ir virkite, kol apatinė pusė gražiai apskrus. Tuomet šakute atsargiai apverskite ir virkite, kol lygiai taip pat apskrus ir antroji pusė. Nevirkite didelėje kaitroje, kadangi paviršius pernelyg greitai apskrus, tuo tarpu viduje obuolys liks kietas, o tešla – žalia.
Išvirtas spurgas iš aliejaus perkelkite į popieriniais rankšluosčiais išklotą lėkštę, kad sugertų riebalų perteklių.
Išvirę visas obuolių žiedų spurgas, patiekite jas apibarstę milteliniu cukrumi.
Atkreipkite dėmesį: gerai įkaitinkite aliejų, tačiau leiskite spurgoms virti pamažu. Jei matote, kad spurgos ruduoja pernelyg greitai, kaitrą sumažinkite. Obuolių žiedus verdant pernelyg kaitriame aliejuje, jų išorė greitai apskrus, bet viduje tešla liks neiškepusi, o obuolys – kietas. Virdami lėčiau, būsite tikri, kad rezultatas bus labai skanus, o minkštos tešlos viduje rasite sultingą šiltą obuolį.