Naminė adžika

Naminė adžika image
Sudėtingumas Vidutinis
Paruošimas 0 min
Gaminimas 1:30 val.

Ingridientai

900 ml
  • Reikės:

    • 1   - 1,1   kg pomidorų
    • 200   g raudonųjų paprikų
    • 100   g aitriųjų paprikų
    • 100   g graikinių riešutų
    • 1   galvos česnako
    • 1   ryšelio kalendros šviežių
    • 1   ryšelio krapų
    • 1   saujos baziliko šviežių bazilikų lapelių
    • 30   g druskos
    • 0,5   šaukštų kalendros maltos džiovintos
    • 0,5   šaukštelių lauro lapų maltų džiovintų
    • 4   šaukštų alyvuogių aliejaus

Paruošimas

  1. Pomidorus, raudonąsias paprikas ir aitriuosius pipirus sudėkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki tyrės. Tyrę supilkite į puodą ir kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies apie 45 minutes, kol dalis skysčio nugaruos ir padažas šiek tiek sutirštės.

  2. Maisto smulkintuvu sukapokite graikinius riešutus, česnakus, kalendras, krapus ir bazilikus. Nesumalkite iki tyrės, tik sukapokite smulkiais gabalėliais. Suberkite į puodą su verdančiomis daržovėmis. Išmaišykite.

  3. Suberkite druską, maltą kalendrą ir lauro lapelius, supilkite aliejų. Vis pamaišydami virkite dar 20 minučių.

  4. Dar karštą padažą supilstykite į švarius stiklainėlius, užsukite sandariais dangteliais. Leiskite atvėsti, tuomet laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

  5. -

    Jei mėgstate valgyti šiek tiek aštriau, jums neabejotinai patiks šis padažas - šaukštas ar šaukštelis adžikos pagardins sriubą, padažus, troškinius ar įvairias užtepėles. Nors tradicinė gruziniška adžika ruošiama vien iš aitriųjų pipirų, lietuviškam skoniui subalansuotoje dažnai rasite ir kitų daržovių: pomidorų, saldžiųjų paprikų, morkų ar net obuolių. Pagal šį receptą išvirta adžika bus sodraus skonio ir tikrai aštri!

    Pakankamai didelis druskos kiekis šiam receptui reikalingas ir dėl skoninių, ir dėl konservuojančių savybių. Tiesa, tik išvirta adžika atrodys sūri, tačiau leiskite jai pastovėti ir subręsti porą mėnesių, o tuomet ragaukite - skoniai bus susibalansavę, daržovės bus tolygiai sugėrusios druskos sūrumą.

    Vietoje prieskoninių žolelių ir maltų džiovintų prieskonių šiam padažui tradiciškai naudojamas gruziniškas prieskonių mišinys chmeli-suneli, tačiau jei jo neturite - puikų padažą išvirsite ir su prieskoninėmis žolelėmis.

    Svarbu! Aitrieji pipirai tikrai labai aštrūs - naudokite pirštines, ruošdami daržoves šiam padažui, ir nelieskite savo veido!

    Stiklainių paruošimas: prieš gamindami adžiką, sterilizuokite stiklainius ir jų dangtelius. Tiek stiklainius, tiek dangtelius perliekite šiltu vandeniu, labai gerai ištrinkite valgomąja soda iš visų pusių, tuomet - kruopščiai išskalaukite. Galiausiai nuplikykite verdančiu vandeniu, pripildykite juo stiklainėlius ir palikite pastovėti apie 5-10 minučių. Vandenį išpilkite, stiklainėlius sudėkite ant švaraus medžiaginio rankšluostėlio ir leiskite nusivarvėti, kol išvirsite padažą.

    Taip pat galite naudoti ir kitą stiklainių sterilizavimo būdą: iškaitinti stiklainius orkaitėje, mikrobangų krosnelėje ar kt. Svarbiausia, kad stiklainiai būtų visiškai švarūs ir sandarūs.