Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Kepimo popieriumi išklokite 25×12 cm dydžio kekso kepimo formą.
Graikinių riešutų ir datulių duona
Ingridientai
-
Reikės:
- 200 g datulių džiovintų
- 250 ml juodos arbatos 1 stiklinės
- 60 g sviesto minkšto
- 100 g rudojo cukraus ½ stiklinės
- 1 šaukštelio vanilės esencijos
- 1 kiaušinio
- 210 g miltų 1 ½ stiklinės
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 0,5 šaukštelių druskos
- 150 g graikinių riešutų 1 ¼ stiklinės
- 1 apelsino nutarkuotos žievelės
Paruošimas
Datules pasmulkinkite (supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais), užpilkite karšta juodąja arbata ir atidėkite į šalį.
Minkštą sviestą, rudąjį cukrų ir vanilės ekstraktą išplakite elektriniu plaktuvu. Įmuškite kiaušinį ir dar kartą išplakite.
Miltus, kepimo miltelius ir druską sumaišykite. Mišinį suberkite į plakinį. Supilkite juodąją arbatą su joje išmirkusiomis datulėmis. Išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
Suberkite pasmulkintus graikinius riešutus, suberkite nutarkuotą apelsino žievelę. Dar kartą išmaišykite.
Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 50-55 minutes. Ar keksas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku - įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
Atvėsinkite, pjaustykite riekelėmis ir patiekite su arbata, kava, riekeles aptepę sviestu ar šaukšteliu medaus.
-
Apelsinais kvepiančią minkštą ir drėgną duonelę galėtumėte vadinti ir keksu - ji saldi, pagardinta minkštomis juodojoje arbatoje išmirkytomis datulėmis ir graikiniais riešutais, labai gardi tiek viena, tiek aptepus riekelę sviestu ar šaukšteliu medaus.
Rudasis cukrus duonelei suteikia karamelinį poskonį, datulės - papildomo saldumo, nutarkuotos apelsino žievelės - nuostabaus aromato, o graikiniai riešutai - puikios tekstūros.
Patiekite ją saldiems pusryčiams, ragaukite desertui prie puodelio kavos ar kelias riekeles įvyniokite į lakštą kepimo popieriaus ir pasiimkite į ilgą rudens pasivaikščiojimą.