Graikinių riešutų ir datulių duona

Graikinių riešutų ir datulių duona image
Sudėtingumas Vidutinis
Paruošimas 20 min
Gaminimas 55 min

Ingridientai

12 riekelių
  • Reikės:

    • 200   g datulių džiovintų
    • 250   ml juodos arbatos 1 stiklinės
    • 60   g sviesto minkšto
    • 100   g rudojo cukraus ½ stiklinės
    • 1   šaukštelio vanilės esencijos
    • 1   kiaušinio
    • 210   g miltų 1 ½ stiklinės
    • 1   šaukštelio kepimo miltelių
    • 0,5   šaukštelių druskos
    • 150   g graikinių riešutų 1 ¼ stiklinės
    • 1   apelsino nutarkuotos žievelės

Paruošimas

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Kepimo popieriumi išklokite 25×12 cm dydžio kekso kepimo formą.

  2. Datules pasmulkinkite (supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais), užpilkite karšta juodąja arbata ir atidėkite į šalį.

  3. Minkštą sviestą, rudąjį cukrų ir vanilės ekstraktą išplakite elektriniu plaktuvu. Įmuškite kiaušinį ir dar kartą išplakite.

  4. Miltus, kepimo miltelius ir druską sumaišykite. Mišinį suberkite į plakinį. Supilkite juodąją arbatą su joje išmirkusiomis datulėmis. Išmaišykite, kol neliks sausų miltų.

  5. Suberkite pasmulkintus graikinius riešutus, suberkite nutarkuotą apelsino žievelę. Dar kartą išmaišykite.

  6. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 50-55 minutes. Ar keksas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku - įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.

  7. Atvėsinkite, pjaustykite riekelėmis ir patiekite su arbata, kava, riekeles aptepę sviestu ar šaukšteliu medaus.

  8. -

    Apelsinais kvepiančią minkštą ir drėgną duonelę galėtumėte vadinti ir keksu - ji saldi, pagardinta minkštomis juodojoje arbatoje išmirkytomis datulėmis ir graikiniais riešutais, labai gardi tiek viena, tiek aptepus riekelę sviestu ar šaukšteliu medaus.

    Rudasis cukrus duonelei suteikia karamelinį poskonį, datulės - papildomo saldumo, nutarkuotos apelsino žievelės - nuostabaus aromato, o graikiniai riešutai - puikios tekstūros.

    Patiekite ją saldiems pusryčiams, ragaukite desertui prie puodelio kavos ar kelias riekeles įvyniokite į lakštą kepimo popieriaus ir pasiimkite į ilgą rudens pasivaikščiojimą.