Grikių sriuba su jautiena ir daržovėmis

Grikių sriuba su jautiena ir daržovėmis image
Sudėtingumas Lengvas
Paruošimas 0 min
Gaminimas 40 min

Ingridientai

6 porcijos
  • Reikės:

    • 3   šaukštų alyvuogių aliejaus
    • 400   g jautienos
    • 1   žiupsnelio druskos
    • 1   žiupsnelio juodųjų pipirų
    • 2   šaukštų sviesto
    • 200   g pievagrybių
    • 1   vnt. svogūno
    • 2   stiebų salierų
    • 2   vnt. morkų
    • 4   skiltelių česnako
    • 2   šaukštų pomidorų pastos
    • 0,5   šaukštelių maltų aitriųjų paprikų
    • 1   šaukštelio džiovintų prieskoninių žolelių
    • 2   vnt. lauro lapų
    • 400   g smulkintų konservuotų pomidorų
    • 2   l jautienos sultinio
    • 2   vnt. bulvių
    • 100   g grikių
    • 200   g šaldytų žirnelių
    • 1   ryšelio petražolių

Paruošimas

  1. Puode virš vidutinio dydžio ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite jautienos gabalėlius, pagardinkite druska ir pipirais, ir kelias minutes apkepkite iš visų pusių. Išimkite iš puodo į lėkštę, atidėkite į šalį.

  2. Į puodą dėkite du šaukštus sviesto, ištirpinkite. Sudėkite į keturias dalis perpjautus pievagrybius ir maišydami pakepinkite, kol suminkštės. Išimkite iš puodo į lėkštę, atidėkite į šalį.

  3. Suberkite į puodą smulkiai pjaustytą svogūną, riekelėmis supjaustytus salierus, morkas ir smulkiai kapotus česnakus. Pakepinkite kelias minutes, vis pamaišydami, kol daržovės ims minkštėti. Sudėkite pomidorų pastą, suberkite maltas aitriąsias paprikas, prieskonines žoleles ir lauro lapelius. Išmaišykite ir trumpai pakaitinkite.

  4. Supilkite smulkintus pomidorus, supilkite jautienos sultinį. Grąžinkite į puodą apkeptus jautienos gabalėlius. Padidinkite ugnį ir kaitinkite, kol užvirs, tuomet ugnį sumažinkite, uždenkite puodą dangčiu ir virkite 60 minučių, kol jautiena taps minkšta.

  5. Suberkite vidutinio dydžio kubeliais pjaustytas bulves ir grikių kruopas. Virkite dar 20 minučių.

  6. Suberkite šaldytus žirnelius, grąžinkite į puodą keptus pievagrybius ir virkite dar 5 minutes. Paragaukite ir pagal skonį papildomai pagardinkite druska ar pipirais.

  7. Patiekite nedelsiant, apibarstę šviežiomis petražolėmis.

  8. -

    Tirštos sriubos - tobulas rudens vakarų valgis. Tai maistas, kuris kviečia grįžti į jaukius namus ir susiburti prie bendro stalo. Gaminkite šią sriubą savaitgalį ar dieną, kai laiką virtuvėje leisite neskubėdami, - jai paruošti prireiks kiek daugiau laiko, tačiau rezultatas bus nuostabiai gardus.

    Nežinia, kaip šį patiekalą vadinti būtų teisingiau - sriuba, o gal vis tik troškiniu? - mat ji išties labai tiršta, soti, gausi aromatų ir skonių. Ilgai troškinama jautiena tampa gardaus minkštumo, pomidorų pasta ir trinti pomidorai suteikia sriubai ryškią spalvą ir sodraus skonio, bulvės ir grikių kruopos - sotumo.

    Kaip ir visoms kruopų sriuboms (ryžių, grikių, pan.), taip ir šiai yra būdinga su laiku vis labiau tirštėti. Jei ką tik išvirta sriuba dar bus pakankamai skysta, atvėsus grikiai sugers didžiąją sultinio dalį - sriuba labiau primins troškinį. Šildydami visada galite įpilti papildomą šlakelį sultinio ar vandens, kad sriuba ir vėl būtų įprasto tirštumo.