Vyšnių ir abrikosų uogienė

Vyšnių ir abrikosų uogienė image
Sudėtingumas Vidutinis
Paruošimas 0 min
Gaminimas 45 min

Ingridientai

1 litras
  • Reikės:

    • 500   g vyšnių be kauliukų
    • 500   g abrikosų be kauliukų
    • 0,5   citrinų sulčių
    • 500   g uogienių cukraus arba 5 stiklinių (1 kg) įprasto cukraus*

Paruošimas

  1. Vyšnias ir skiltelėmis supjaustytus abrikosus sudėkite į vidutinio dydžio puodą. Supilkite citrinų sultis. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol suminkštės, sukris, išskirs sultis ir pradės virsnoti.

  2. Suberkite uogienių cukrų ir pakaitinkite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį iki silpnos ir virkite apie 10-15 minučių, vis pamaišydami mediniu šaukštu ir nugriebdami paviršiuje susidarančius putas.

  3. Išvirtą uogienę supilkite į švarius, dar šiltus stiklainius. Iš karto sandariai užsukite dangtelius. Apverskite dangteliais į apačią ir palikite visiškai atvėsti.

  4. Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

  5. -

    Vyšnios, kol išimsite iš jų kauliukus, nudažys jūsų pirštus raudonai, o abrikosus pjaustyti skiltelėmis po to jau tikriausiai truputį tingėsis, bet štai ką turėtumėte žinoti apie šią uogienę - išsivirti jos verta. Rinkitės gerai sunokusias vyšnias, tačiau nepamirškite, kol jos vis tiek turi šiek tiek rūgštumo, todėl citrinų sulčių įpilkite tik šiek tiek, kad atsvertų ir subalansuotų cukraus saldumą. Jei esate ypač kantrūs, galite nupjauti ir abrikosų odeles, tačiau išties tai nebūtina - suvirusios jos suminkštėja ir uogienėje yra menkai jaučiamos. Abrikosus galite keisti ir persikais, tik juos pjaustykite ne skiltelėmis, o nedideliais kubeliais.

    Stiklainių paruošimas: prieš gamindami uogienę, sterilizuokite stiklainius ir jų dangtelius. Tiek stiklainius, tiek dangtelius perliekite šiltu vandeniu, labai gerai ištrinkite valgomąja soda iš visų pusių, tuomet - kruopščiai išskalaukite. Galiausiai nuplikykite verdančiu vandeniu, pripildykite juo stiklainėlius ir palikite pastovėti apie 5-10 minučių. Vandenį išpilkite, stiklainėlius sudėkite ant švaraus medžiaginio rankšluostėlio ir leiskite nusivarvėti, kol išvirsite uogienę.

    Taip pat galite naudoti ir kitą stiklainių sterilizavimo būdą: iškaitinti stiklainius orkaitėje, mikrobangų krosnelėje ar kt. Svarbiausia, kad stiklainiai būtų visiškai švarūs ir sandarūs.

    * Kokį cukrų naudoti? Uogienėms galite naudoti tiek paprastą, tiek uogienių cukrų. Uogienių cukrus dėl sudėtyje esančio pektino uogienę leidžia išvirti daug greičiau (uogos greičiau sutirštėja). Jei naudosite paprastą cukrų be papildomų tirštiklių, naudokite maždaug dvigubai didesnį jo kiekį ir uogienę virkite ilgiau, kol ji sutirštės iki norimo tirštumo. Galite patikrinti, šaukštelį uogienės užlašinę ant šaltos lėkštutės: luktelėkite minutę ir per uogienę perbraukite šaukštelio koteliu ar tiesiog pirštu - jei uogienė nesubėga atgal, galite ją nukaisti ir pilstyti į stiklainėlius.