Paruošimas
- Cukinijas ir svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais.
- Į švarius stiklainius sudėkite po kelias krapų šakeles, po 3-4 česnako skilteles, kelis lauro lapelius, pipirų grūdelius. Įberkite po žiupsnį aitriosios paprikos dribsnių. Ant viršaus sudėkite cukinijų ir svogūnų griežinėlius.
- Išvirkite marinatą: į puodą supilkite vandenį, actą, cukrų, cukrų ir druską. Pakaitinkite iki virimo ir virkite kelias minutes.
- Karštą marinatą supilkite į stiklainius. Stiklainius uždarykite švariais dangteliais.
- Apverskite dangteliais į apačią ir palikite visiškai atvėsti. Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.
Cukinijų derlius, lyg taisyklė, visad būna didesnis nei tikėtasi. Kur jį visą sunaudoti? Kepti cukinijų apkepus, pyragus ir blynelius, virti daržovių troškinius ir kvapnias sriubas. O tada – likusias cukinijas supjaustyti griežinėliais ir marinuoti jas žiemai!
Pagal šį receptą išvirsite saldžiarūgštį marinatą. Išvirę paragaukite: jei norėsis daugiau saldumo, įberkite papildomą šaukštą cukraus, jei rūgštumo – įpilkite papildomą šaukštą acto.
Aitriųjų paprikų dribsniai suteiks švelniai liežuvį kandančio aštrumo. Jei švelnius skonius mėgstate labiau nei aštrius, jų galite nenaudoti.
Stiklainių paruošimas: prieš marinuodami cukinijas, sterilizuokite stiklainius ir jų dangtelius. Tiek stiklainius, tiek dangtelius perliekite šiltu vandeniu, labai gerai ištrinkite valgomąja soda iš visų pusių, tuomet – kruopščiai išskalaukite. Galiausiai nuplikykite verdančiu vandeniu, pripildykite juo stiklainėlius ir palikite pastovėti apie 5-10 minučių. Vandenį išpilkite, stiklainėlius sudėkite ant švaraus medžiaginio rankšluostėlio ir leiskite nusivarvėti.
Taip pat galite naudoti ir kitą stiklainių sterilizavimo būdą: iškaitinti stiklainius orkaitėje, mikrobangų krosnelėje ar kt. Svarbiausia, kad stiklainiai būtų visiškai švarūs ir sandarūs.