Cukinijų derlius, lyg taisyklė, visad būna didesnis nei tikėtasi. Kur jį visą sunaudoti? Kepti cukinijų apkepus, pyragus ir blynelius, virti daržovių troškinius ir kvapnias sriubas. O tada – likusias cukinijas supjaustyti griežinėliais ir marinuoti jas žiemai!
Marinuoti cukinijų griežinėliai
Ingridientai
-
- 3 vnt. cukinijų
- 3 vnt. svogūnų
-
Į kiekvieną stiklainį:
- 1 ryšelio krapų
- 3 - 4 skiltelių česnako
- 3 vnt. lauro lapų
- 1 žiupsnelio aitriųjų paprikų dribsnių
-
Marinatui:
- 1 l vandens
- 190 ml obuolių acto
- 100 g cukraus
- 1 šaukšto druskos
Paruošimas
Cukinijas ir svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais.
Į švarius stiklainius sudėkite po kelias krapų šakeles, po 3-4 česnako skilteles, kelis lauro lapelius, pipirų grūdelius. Įberkite po žiupsnį aitriosios paprikos dribsnių. Ant viršaus sudėkite cukinijų ir svogūnų griežinėlius.
Išvirkite marinatą: į puodą supilkite vandenį, actą, cukrų, cukrų ir druską. Pakaitinkite iki virimo ir virkite kelias minutes.
Karštą marinatą supilkite į stiklainius. Stiklainius uždarykite švariais dangteliais.
Apverskite dangteliais į apačią ir palikite visiškai atvėsti. Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.
Pagal šį receptą išvirsite saldžiarūgštį marinatą. Išvirę paragaukite: jei norėsis daugiau saldumo, įberkite papildomą šaukštą cukraus, jei rūgštumo – įpilkite papildomą šaukštą acto.
Aitriųjų paprikų dribsniai suteiks švelniai liežuvį kandančio aštrumo. Jei švelnius skonius mėgstate labiau nei aštrius, jų galite nenaudoti.
Stiklainių paruošimas: prieš marinuodami cukinijas, sterilizuokite stiklainius ir jų dangtelius. Tiek stiklainius, tiek dangtelius perliekite šiltu vandeniu, labai gerai ištrinkite valgomąja soda iš visų pusių, tuomet – kruopščiai išskalaukite. Galiausiai nuplikykite verdančiu vandeniu, pripildykite juo stiklainėlius ir palikite pastovėti apie 5-10 minučių. Vandenį išpilkite, stiklainėlius sudėkite ant švaraus medžiaginio rankšluostėlio ir leiskite nusivarvėti.
Taip pat galite naudoti ir kitą stiklainių sterilizavimo būdą: iškaitinti stiklainius orkaitėje, mikrobangų krosnelėje ar kt. Svarbiausia, kad stiklainiai būtų visiškai švarūs ir sandarūs.