Česnakiniai traškūs agurkai

Česnakiniai traškūs agurkai image
Sudėtingumas Vidutinis
Paruošimas 0 min
Gaminimas 8 val.

Ingridientai

2 litrai
  • Reikės:

    • 2   kg agurkų
    • 50   g druskos
    • 2   galvų česnako
    • 500   g cukraus
    • 250   ml acto 9 proc.
    • 4   šaukštų aliejaus

Paruošimas

  1. Agurkus nuplaukite, užpilkite vėsiu vandeniu ir pamirkykite 2 valandas.

  2. Išmirkytus agurkus supjaustykite griežinėliais. Užpilkite druska, išmaišykite ir palikite pastovėti dar 2 valandoms. Praėjus pusei laiko, po valandos, dar kartą permaišykite agurkus.

  3. Česnakus sutarkuokite arba supjaustykite labai plonais griežinėliais. Česnakus, cukrų, actą ir aliejų supilkite į dubenį su agurkais. Gerai išmaišykite ir leiskite dar 4 valandas pastovėti. Kas valandą permaišykite, kad cukrus ištirptų ir agurkai tolygiai įgertų marinatą. Po viso šio laiko agurkai bus sukritę, išskyrę savo sultis - skystis turėtų beveik semti agurkus.

  4. Agurkus sudėkite į švarius stiklainius. Ant jų supilkite skystį iš dubens.

  5. Pripildytus stiklainius sudėkite į puodą. Pridenkite dangteliais (bet neužsukite). Puodą pripildykite vandens tiek, kad semtų maždaug du trečdalius stiklainio. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol vanduo puode ims burbuliuoti. Kaitinkite apie 20 minučių, kol burbuliukai ims kilti ir stiklainių viduje.

  6. Atsargiai išimkite stiklainius, sandariai užsukite dangtelius. Apverskite dangteliais į apačią ir palikite visiškai atvėsti. Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

  7. -

    Jei visai nenorite karštą vasarą stovėti virtuvėje prie puodo su kunkuliuojančiu marinatu, šis agurkų marinavimo būdas jums tikrai patiks - čia nereikia nieko kaitinti ar virti, agurkai yra marinuojami savo pačių išskirtose sultyse.

    Iš pradžių leiskite agurkams pamirkti vėsiame vandenyje apie porą valandų - tai suteiks jiems traškumo. Tuomet supjaustykite riekelėmis, užpilkite druska ir palikite pastovėti dar porai valandų. Per šį laiką agurkai šiek tiek sukris, išskirs savo sultis. Sudėję smulkintus česnakus (galite juos tiek tarkuoti, tiek pjaustyti plonomis riekelėmis), subėrę cukrų, supylę actą ir aliejų, leiskite agurkų riekelėms ilsėtis dar kelias valandas. Labai svarbu: kas valandą vis permaišykite agurkus, kad marinatą jie įgertų tolygiai, o cukrus ištirptų.

    Pagal šį receptą paruošti agurkai yra itin sodraus skonio, traškūs, ryškiai jaučiamo česnakinio skonio. Jie bus skanūs iš karto, ir jei planuosite suvalgyti artimiausiu laiku - galite juos laikyti tiesiog šaldytuve, papildomai nepasterizuotus. Jei norite išsaugoti keletą stiklainėlių žiemai, dėkite į sterilius sandariai uždaromus stiklainius ir pasterizuokite pagal aprašymą recepte.

    Stiklainių paruošimas: jei ruošiate ilgam laikui (žiemai), prieš marinuodami agurkus, sterilizuokite stiklainius ir jų dangtelius. Tiek stiklainius, tiek dangtelius perliekite šiltu vandeniu, labai gerai ištrinkite valgomąja soda iš visų pusių, tuomet - kruopščiai išskalaukite. Galiausiai nuplikykite verdančiu vandeniu, pripildykite juo stiklainėlius ir palikite pastovėti apie 5-10 minučių. Vandenį išpilkite, stiklainėlius sudėkite ant švaraus medžiaginio rankšluostėlio ir leiskite nusivarvėti.

    Taip pat galite naudoti ir kitą stiklainių sterilizavimo būdą: iškaitinti stiklainius orkaitėje, mikrobangų krosnelėje ar kt. Svarbiausia, kad stiklainiai būtų visiškai švarūs ir sandarūs.