Lašišos, bulvių ir porų apkepas

Lašišos, bulvių ir porų apkepas image
Sudėtingumas Vidutinis
Paruošimas 0 min
Gaminimas 1:15 val.

Ingridientai

6 porcijos
    • 500   g bulvių nedidelių
    •   druskos žiupsnelio
    • 3   šaukštų aliejaus
    • 1   vnt. svogūno didelio
    • 2   vnt. porų
    • 3   skiltelių česnako
    • 500   g lašišos filė
    • 1   žiupsnelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų grūstų
    •   rozmarino žiupsnelio
    •   muskatų žiupsnelio
    • 1,5   stiklinių grietinėlės 375 ml
    • 100   g špinatų
    • 2   šaukštų sviesto
    •   šviežiai grūstų juodųjų pipirų žiupsnelio (juodųjų)
  • Patiekimui:

    •   vyšninių pomidorų
    •   alyvuogių aliejaus šlakelio
    •   druskos žiupsnelio
    •   šviežiai grūstų juodųjų pipirų žiupsnelio (juodųjų)

Paruošimas

    Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros.

    Bulves nuskuskite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nepervirkite, kad nesukristų. Išvirusias šiek tiek atvėsinkite ir supjaustykite nestoromis riekelėmis.

    Keptuvę įkaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies. Įpilkite alyvuogių aliejaus. Suberkite kapotus svogūnus, riekelėmis supjaustytus porus ir pamaišydami kepinkite, kol suminkštės, apie 4-5 minutes. Suberkite smulkiai kapotus česnakus. Pakepinkite dar minutę, kol suminkštės.

    Sudėkite nedideliais gabalėliais supjaustytą lašišų filė ir maišydami pakepinkite porą minučių.

    Supilkite grietinėlę, pagardinkite druska, pipirais, džiovintais rozmarinais ir maltu muskatu. Pakaitinkite, kol užvirs, ir tuomet dar apie 5-7 minutes, kol lašiša iškeps.

    Galiausiai suberkite šiek tiek pasmulkintus špinatus, išmaišykite ir pakaitinkite dar minutę, kol špinatai praras savo tūrį ir sukris. Nuimkite nuo ugnies.

    Į gilų kepimo indą (maždaug 20x30 cm dydžio) supilkite lašišos ir daržovių įdarą. Ant viršaus išdėliokite bulvių riekeles. Aptepkite trupučiu tirpinto sviesto.

    Kepkite įkaitintoje orkaitėje 35-45 minutes, kol bulvės gražiai apskrus. Prieš patiekdami apibarstykite žiupsniu grūstų juodųjų pipirų.

    Patiekite su orkaitėje keptais vyšniniais pomidorais ant šakelių. Juos, likus 10 minučių iki apkepo kepimo pabaigos, išdėliokite kepimo skardoje, apšlakstykite šlakeliu alyvuogių aliejaus ir pagardinkite druska, pipirais. Kepkite toje pačioje orkaitėje, kol suminkštės.

    - - -

    Tai sotus ir šildantis apkepas šeimos vakarienei - čia puikiai dera lašiša, kremiškas grietinėlės padažas su špinatais ir gardžiai apskrudusios bulvių riekelės. Patiekti apkepą su orkaitėje keptais pomidorais yra ypatingai gera mintis, kadangi jie - šiek tiek rūgštūs, tuo pačiu šiek tiek gaivūs - yra tobula pakankamai riebaus apkepo atsvara. Balansas lėkštėje, balansas kasdienybėje!

    Kaip ir visada gamindami apkepus, drąsiai improvizuokite! Lašišą galite keisti upėtakiu; jeigu norite, kad apkepas būtų liesesnis - vietoje riebios grietinėlės naudokite liesesnę; prie špinatų puikiai derės ir žalieji žirneliai.