Kriaušių džemas su imbierais

Kriaušių džemas su imbierais image
Sudėtingumas Vidutinis
Paruošimas 0 min
Gaminimas 1 val.

Ingridientai

700 ml
    • 1   kg kriaušių
    • 2   šaukštų tarkuotų imbierų
    • 1   vnt. citrinos žievelės
    • 1   vnt. citrinos sulčių
    • 1   šaukštelio vanilės esencijos
    • 1   kg cukraus

Paruošimas

    Saldus, pikantiškas, šviežiais imbierais pagardintas kriaušių džemas nepaliks abejingų. Ragaukite jį su saldžiais pusryčių kruasanais, baltu varškės sūriu ar trapučiais, taip pat – gardinkite brusketas, patiekite su kietuoju sūriu ar vištienos patiekalais. Universalus ir gardus džemas galėtų būti ir puiki valgoma dovana – supilstykite į dailius stiklainėlius ir įteikite artimiesiems skaniausių linkėjimų.

    Stiklainių paruošimas: prieš gamindami džemą, sterilizuokite stiklainius ir jų dangtelius. Tiek stiklainius, tiek dangtelius perliekite šiltu vandeniu, labai gerai ištrinkite valgomąja soda iš visų pusių, tuomet – kruopščiai išskalaukite. Galiausiai nuplikykite verdančiu vandeniu, pripildykite juo stiklainėlius ir palikite pastovėti apie 5-10 minučių. Vandenį išpilkite, stiklainėlius sudėkite ant švaraus medžiaginio rankšluostėlio ir leiskite nusivarvėti, kol išvirsite uogienę.

    Taip pat galite naudoti ir kitą stiklainių sterilizavimo būdą: iškaitinti stiklainius orkaitėje, mikrobangų krosnelėje ar kt. Svarbiausia, kad stiklainiai būtų visiškai švarūs ir sandarūs.

  1. Kriaušių odelę nupjaukite, išpjaukite sėklalizdžius ir kriaušes supjaustykite nedideliais gabalėliais. Suberkite į puodą.

  2. Į tą patį puodą sudėkite smulkiai tarkuotą imbierą šaknį, nutarkuotas citrinos žieveles, supilkite šviežiai išspaustas citrinos sultis, pagardinkite vanile.

  3. Kaitinkite virš vidutines ugnies, vis pamaišydami, kol kriaušės suminkštės, išskirs sultis ir užvirs.

  4. Suberkite uogienių cukrų, ugnį sumažinkite. Virkite dar apie 30 minučių, kol kriaušės visiškai suminkštės ir džemo masė taps klampios konsistencijos. Kuo ilgiau virsite, tuo tirštesnis bus džemas.

  5. Išvirtą džemą supilkite į švarius stiklainius. Iš karto sandariai užsukite dangtelius. Apverskite dangteliais į apačią ir palikite visiškai atvėsti.

  6. Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

  7. * Kokį cukrų naudoti? Uogienėms (ar džemams) galite naudoti tiek paprastą, tiek uogienių cukrų. Uogienių cukrus dėl sudėtyje esančio pektino uogienę leidžia išvirti daug greičiau (uogos (ar vaisiai) greičiau sutirštėja). Jei naudosite paprastą cukrų be papildomų tirštiklių, naudokite maždaug dvigubai didesnį jo kiekį ir uogienę virkite ilgiau, kol ji sutirštės iki norimo tirštumo. Galite patikrinti, šaukštelį uogienės užlašinę ant šaltos lėkštutės: luktelėkite minutę ir per uogienę perbraukite šaukštelio koteliu ar tiesiog pirštu - jei uogienė nesubėga atgal, galite ją nukaisti ir pilstyti į stiklainėlius.