Kastinys su keptomis bulvėmis su kmynais

Kastinys su keptomis bulvėmis su kmynais image
Sudėtingumas Vidutinis
Paruošimas 0 min
Gaminimas 45 min

Ingridientai

6 porcijos
  • Reikės:

    • 60   g sviesto
    • 500   g grietinės
    • 3   skiltelių česnako
    • 1   šaukšto kmynų
    •   druskos
    •   šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • Bulvėms:

    • 1   kg bulvės
    •   aliejaus
    • 2   - 3   šaukštų kmynų
    • 2   skiltelių česnako
    •   druskos
    •   šviežiai grūstų juodųjų pipirų

Paruošimas

  1. Paruoškite kastinį. Sakoma, kad geriausia jį tradiciškai ruošti moliniame inde, bet jei tokio neturite, puikiai tiks ir storesnio stiklo indas, kuris tolygiai kaistų ir palaikytų šilumą. Taip pat iš karto pasiruoškite ir puodą, įpilkite į jį vandens. Puodo dydis turėtų būti toks, kad galėtumėte pasiruošti patogią vandens garų vonelę - ant puodo viršaus uždėjus dubenį su sukamu kastiniu, dubens dugnas neturi siekti puode kaistančio vandens.

  2. Sviestą kelias valandas ar pernakt palaikykite kambario temperatūroje, kad taptų minkštas - tokį bus lengviau išsukti.

  3. Puode užvirkite vandenį (jo nepilkite daug, tik maždaug ketvirtį puodo tūrio). Sumažinkite ugnį, kad vanduo lėtai kaistų ir garuotų.

  4. Sudėkite sviestą į pasiruoštą dubenį ir sukite mediniu šaukštu pagal laikrodžio rodyklę, kol taps purus. Dėkite nedidelį šaukštą grietinės ir sukite toliau, kol produktai susijungs į vientisos tekstūros masę. Jei matote, kad masė tampa nebelygi, grūdėta, pradeda atsirasti sviesto kruopelyčių, iškart dėkite dubenį virš garų vonelės ir sukite virš jos, kol tekstūra vėl tampa glotni. Kai tekstūra tampa glotni, iš karto nukelkite dubenį nuo garų vonelės, dar šiek tiek pasukite šaukštu, tada dėkite dar šaukštą grietinės ir sukite toliau.

  5. Neskubėdami, nuolat sukdami masę (visada į tą pačią pusę - pagal laikrodžio rodyklę), po vieną nedidelį šaukštą dėkite grietinę. Kaskart, vos tik pradeda formuotis kruopelės, dėkite dubenį virš garų vonelės ir sukite tol, kol tekstūra tampa tolygi. Tuomet iš karto nuimkite nuo garų, dar šiek tiek pasukite, tada dėkite šaukštą grietinės, ir sukite toliau.

  6. Kai sudėsite visą grietinę (svarbiausia - neskubėkite, dėkite po nedidelį šaukštą, kitaip kastinis gali suskystėti), paruoštas kastinys turi būti tirštas, glotnus, blizgus, sukant lengvai atšokti nuo dubens sienelių.

  7. Į paruoštą kastinį įmaišykite išspaustas česnako skilteles, vandenyje išmirkytus kmynus, žiupsnį druskos bei pipirų. Gerai išmaišykite, sudėkite į dubenėlį, patiekite su orkaitėje keptomis bulvėmis su kmynais.

  8. Į paruoštą kastinį įmaišykite išspaustas česnako skilteles, vandenyje išmirkytus kmynus, žiupsnį druskos bei pipirų. Gerai išmaišykite, sudėkite į dubenėlį, patiekite su orkaitėje keptomis bulvėmis su kmynais.

  9. Apvirtas bulves apšlakstykite aliejumi, pagardinkite kmynais, smulkiai kapotais česnakais, druska ir pipirais. Gerai išmaišykite. Paskleiskite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, vienu sluoksniu.

  10. Įkaitinkite orkaitę iki 210 ᵒC temperatūros. Pašaukite bulves ir kepkite apie 20-30 minučių, kol bulvės bus gražiai apskrudusios, traškios išorėje ir minkštos viduje.

  11. Patiekite karštas bulves su kastiniu.

  12. Receptą paruošė tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta.