Meduolinis sūrio tortas

Meduolinis sūrio tortas image
Sudėtingumas Vidutinis
Paruošimas 30 min
Gaminimas 1:45 val.

Ingridientai

12 porcijos
  • Pagrindui:

    • 225   g sausainių
    • 100   g migdolų riešutų griliažo
    • 150   g sviesto
  • Kremui:

    • 500   g maskarponės sūrio
    • 400   g grietinės
    • 200   g rudojo cukraus
    • 3   šaukštų kukurūzų krakmolo
    • 5   vnt. kiaušinių
    • 2   šaukštų prieskonių meduoliams
    • 1   šaukštelio vanilinio cukraus
    • 0,25   šaukštelių druskos
  • Papuošimui:

    • 125   g maskarponės sūrio
    • 65   g cukraus pudros
    • 125   ml riebios grietinėlės
  • -

    •   cinamono
    • 1   saujos spanguolių
    • 1   saujos migdolų riešutų griliažo

Paruošimas

  1. Paruoškite torto pagrindą. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ºC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).

  2. Sausainius sumulkinkite maisto smulkintuvu iki smulkių trupinių. Sviestą ištirpinkite ir sumaišykite su sausainių trupiniais bei migdolų griliažu. Turite gauti lipnią masę.

  3. Kepimo formą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi. Paruošta sausainių mase išklokite kepimo formos dugną ir kelių centimetrų aukščio sieneles.

  4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 minučių, kol pagrindas gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.

  5. Paruoškite kremą. Į plakimo dubenį sudėkite maskarponės sūrį ir grietinę, suberkite rudąjį cukrų ir kukurūzų krakmolą. Lengvai išmaišykite plaktuvu, kol gausite vientisą masę.

  6. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno lengvai išplakite.

  7. Įmaišykite meduolių prieskonių mišinį, vanilinį cukrų ir druską.

  8. Paruoštą torto kremą tolygiai supilkite į kepimo indą ant apkepto pagrindo.

  9. Kepkite iki 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu) 15 minučių. Tuomet temperatūrą sumažinkite iki 120 ºC ir kepkite dar 90 minučių, kol torto kraštai bus tvirti, o centras, pajudinus kepimo indą, dar šiek tiek virpės.

  10. Praverkite orkaitės dureles ir tortą palikite orkaitėje, kol atvės iki kambario temperatūros. Perkelkite tortą į šaldytuvą ir palaikykite bent 4 valandas ar, geriausiai - per naktį.

  11. Papuoškite. Maskarponės sūrį ir grietinėlę trumpai išplakite elektriniu plaktuvu, kol susimaišys. Toliau plakdami vidutiniu greičiu, lėtai pilkite grietinėlę. Padidinkite plakimo greitį ir plakite, kol gausite standžias putas. Neperplakite!

  12. Paruoštą maskarponės kremą šaukštu paskirstykite ant torto viršaus, suformuodami baltas „pusnis“.

  13. Apiberkite žiupsniu malto cinamono, papuoškite šviežiomis spanguolėmis ir saujele smulkinto migdolų riešutų griliažo.

  14. -

    Švelnus, žavintis savo kremiška tekstūra ir tiesiog susitirpstantis burnoje - toks yra šis keptas sūrio tortas. Meduoliniu jį vadiname ne be priežasties - į maskarponės kremą įmaišę porą dosnių šaukštų šildančių prieskonių, pripildysite jį gardžių aromatų ir sukursite skonį, tobulai tiksiantį žiemos šventėms pasaldinti.

    Nors ruošiant desertus visad svarbus tikslumas, nebijokite šiek tiek nukrypti nuo recepto:

  15. Riešutų griliažą galite keisti smulkintais riešutais arba tiesiog didesniu kiekiu smulkintų sausainių;

  16. Grietinę, naudojamą kremui ruošti, galite keisti iki visiškai lygios tekstūros pertrinta varške ar graikišku jogurtu. Galite naudoti ir vien maskarponės sūrį (tuomet - iš viso 900 gramų), tačiau turėtumėte žinoti, kad toks tortas bus gana riebus, todėl tikrai sodrus ir sotus.

  17. Sūrio tortai, nepaisant to, kad jų receptai kartais atrodo gana ilgi, iš tiesų yra itin paprastai paruošiami desertai. Perskaitykite receptą, čiupkite produktus ir gaminkite - suteikite šventėms dar daugiau jaukių skonių.

    Recepte naudojami trapūs kvadratiniai sausainiai.