Taip gyventi verta!
Kalėdiniai meduoliai

Receptas pridėtas prie mėgstamiausių

Rodyti pamėgtus receptus

Receptas pašalintas iš mėgstamiausių

Rodyti pamėgtus receptus

Deja, įvyko klaida. Pabandykite dar kartą.

Jums reikės:

Reikės:

170 g g medaus medaus
100 g g sviesto sviesto
100 g g rudojo cukraus rudojo cukraus
385 g g miltų miltų
1 šaukštelių šaukštelio cinamono cinamono
1 šaukštelių šaukštelio imbiero imbiero
0,5 šaukštelių šaukštelio muskatų muskato
0,5 šaukštelių šaukštelio gvazdikėlių gvazdikėlio
0,25 šaukštelių šaukštelio druskos druskos
1 kiaušinių kiaušinio

Glaistui:

kiaušinių baltymų kiaušinio baltymo
cukraus pudros cukraus pudros

Papuošimui:

pabarstukų pabarstukų

Kalėdiniai meduoliai

Receptas patiko

Sėkmingai atspaudėte

Deja, įvyko klaida. Pabandykite dar kartą.

3:00 h
(1)

Gaminimas

  1. Į nedidelį puodą sudėkite medų, gabalėliais supjaustytą sviestą, suberkite rudąjį cukrų. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, vis maišydami, kol cukrus ištirps ir masė užvirs. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite. Masės tekstūra turi būti tiršta ir priminti karamelę.
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cinamoną, imbierą, muskatą ir gvazdikėlius. Mišinio viduryje padarykite duobelę. Į ją įmuškite kiaušinį ir supilkite medaus, sviesto ir cukraus masę. Išmaišykite ir išminkykite minkštą, glotnią, nelipnią tešlą.
  3. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 2 valandas. Per šį laiką tešla taps elastingesnė, su ja bus lengviau dirbti. Galite tešlą šaldytuve laikyti ir pernakt, tik tuomet kitą dieną prieš kočiojant ją reikės šiek tiek palaikyti kambario temperatūroje, kol suminkštės.
  4. Orkaitę įkaitinkite iki 170 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
  5. Švarų stalviršį pabarstykite miltais. Tešlą (dalimis) iškočiokite. Jei norite traškių meduolių, kočiokite itin plonai, jei norite kiek minkštesnių - kočiokite storiau.
  6. Sausainių formelėmis išspauskite meduolius ir perkelkite juos ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 8-10 minučių, kol ims rusti. Stebėkite kepančius meduolius, nes tikslus jų kepimo laikas priklausys nuo to, kaip plonai iškočiosite tešlą. Neperkepkite.
  7. Iškepusius meduolius atvėsinkite.
  8. Dekoruokite meduolius. Dubenėlyje šakute lengvai išplakite kiaušinio baltymą. Po kelis šaukštus berkite miltelinį cukrų, vis plakdami. Berkite miltelinio cukraus tiek, kad gautumėte klampų, tirštos tekstūros glajų.
  9. Paruoštą glajų supilkite į konditerinį maišelį siauru apvaliu antgaliu arba į maišelį, kurio kampuką nukirpkite. Dekoruokite meduolius. Kol glajus dar nesustingęs, galite merkti meduolius į pabarstukus - jie lengvai prikibs prie meduoliukų ir papuoš juos įvairiausiomis spalvomis.
  10. Palaukite, kol papuošimai sustings. Ragaukite!

-

Yra eilė dalykų, be kurių būtų sunku įsivaizduoti žiemos šventes: be šeimos susibūrimų, lempelėmis žybsinčių šventinių eglučių, dailiais kaspinėliais perrištų dovanų, vaišėmis nukrautų stalų, kvapnių mandarinų ir, žinoma, be gardžių imbierinių sausainėlių, išpuoštų spalvingais glajais ir pabarstukais.

Meduolių kepimą paverskite šeimos tradicija. Minkykite tešlą, kočiokite ją ir įvairiausiomis formelėmis išspauskite sausainius. Tai tikrai patinka net patiems mažiausiems! Kol meduoliai keps orkaitėje, neatsitraukite nuo jos toliau nei per kelis žingsnius - vis žvilgtelėkite pro orkaitės stiklą, nes meduoliai perkepti gali per akimirksnį, o tikslus jų kepimo laikas priklausys nuo to, kokio storumo tešlą iškočiosite.

Jei mėgstate minkštesnius meduolius, tešlą kočiokite storiau. Jei mėgstate juos plonyčius ir traškius - kočiokite ją labai plonai.

Meduolius iškepti galite anksčiau - sandarioje dėžutėje nedekoruotus sausainius galite saugiai laikyti net iki mėnesio.

Papuošę įvairiausiais glajais, spalvomis, pabarstukais, dėkite į dėželes, dailiai supakuokite ir įteikite artimiausiems. Lai bus tai gardi, jauki, cinamonu ir imbierais kvepianti dovana!