Taip gyventi verta!
Jautienos didkepsnis su česnakiniu sviestu

Receptas pridėtas prie mėgstamiausių

Rodyti pamėgtus receptus

Receptas pašalintas iš mėgstamiausių

Rodyti pamėgtus receptus

Deja, įvyko klaida. Pabandykite dar kartą.

Jums reikės:

Kepsniams:

2 jautienos rostbifų jautienos rostbifo
druskos druskos
šviežiai grūstų juodųjų pipirų šviežiai grūstų juodųjų pipirų
1 šaukštų šaukšto alyvuogių aliejaus alyvuogių aliejaus

Česnakiniam sviestui:

2 šaukštų šaukšto sviesto sviesto
(minkšto „Deluxe“ sūdyto sviesto)
1 skiltelių skiltelės česnako česnako
1 šaukštų šaukšto petražolių petražolių
(kapotų šviežių)

Bulvėms:

4 - 6 bulvių bulvės
(vidutinio dydžio)
1 šaukštų šaukšto alyvuogių aliejaus alyvuogių aliejaus
druskos druskos
šviežiai grūstų juodųjų pipirų šviežiai grūstų juodųjų pipirų
džiovintų česnakų džiovintų česnakų

Jautienos didkepsnis su česnakiniu sviestu

Receptas patiko

Sėkmingai atspaudėte

Deja, įvyko klaida. Pabandykite dar kartą.

35 min
(1)

Gaminimas

  1. Jautieną išimkite iš šaldytuvo likus valandai iki kepimo, kad atšiltų iki kambario temperatūros.
  2. Paruoškite bulves. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
  3. Bulves švariai nuplaukite, supjaustykite stambiais gabalėliais. Apšlakstykite šlakeliu alyvuogių aliejaus, druska, pipirais ir česnakais. Išmaišykite ir paskleiskite kepimo popieriumi išklotoje skardoje vienu sluoksniu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol bulvės bus gražiai apskrudusios išorėje, o viduje - visiškai minkštos.
  4. Kol bulvės kepa, iškepkite kepsnius. Jautieną iš abiejų pusių gausiai pabarstykite druska ir pipirais.
  5. Keptuvę (geriausia - storadugnę, ketaus) kaitinkite virš didelės kaitros 2-3 minutes, kol bus labai karšta. Įpilkite alyvuogių aliejaus ir sudėkite kepsnius. Nejudindami kepkite virš vidutiniškai aukštos kaitros 3-4 minutes, tuomet apverskite ir kepkite dar 3-4 minutes. Jei turite maisto termometrą, stebėkite temperatūrą - vidutiniškai iškeptos jautienos temperatūra turi siekti 58-60 ᵒC (žr. į recepto aprašymą, kokį kepimo laiką reikia pasirinkti ir kokią temperatūrą turi siekti kepsniai su krauju ar pilnai iškepti kepsniai).
  6. Jautieną išimkite iš keptuvės ir perkelkite į lėkštę. Kepsnius uždenkite folija ir leiskite pailsėti 5-10 minučių. Pailsėjusi mėsa bus sultingesnė, minkštesnė.
  7. Kol jautienos kepsniai ilsisi, greitai sumaišykite česnakinio sviesto. Minkštą sviestą išsukite su tarkuota česnako skiltele ir smulkiai kapotomis petražolėmis.
  8. Patiekite. Pailsėjusius kepsnius supjaustykite riekelėmis ir dėkite į lėkštę. Aptepkite česnakiniu sviestu, kuris išsilydys ir suteiks dar daugiau sultingumo, aromato bei gardaus skonio. Kepsnius patiekite su orkaitėje keptomis bulvytėmis ir šviežiais žalumynais.

-

Jautienos didkepsnius paruošti namuose labai lengva! Tereikia žinoti kelias paprastas taisykles - žingsnius, kuriais sekdami galėsite būti tikri, jog šventinei vakarienei patieksite prašmatnaus restorano įspūdį sukursiantį patiekalą. Taisyklės paprastos, bet svarbios:

  • Rinkitės tik kokybišką brandintą jautieną;
  • Prieš kepdami kepsnius, leiskite jai sušilti iki kambario temperatūros;
  • Prieskoniais (druska ir pipirais) jautieną gardinkite tik prieš dėdami į keptuvę;
  • Didkepsnius kepkite labai gerai įkaitusioje keptuvėje, jei tik galite, rinkitės storadugnę ketaus keptuvę, kuri puikiai paskirsto ir išlaiko karštį; prieš kepdami jautieną, leiskite keptuvei įkaisti virš didelės kaitros bent kelias minutes, o tik tuomet pilkite aliejų ir dėkite kepsnius;
  • Pasirinkite kepimo laiką pagal tai, kaip iškeptus kepsnius norite paruošti, o jei turite maisto termometrą, vadovaukitės jo rodmenimis:
    • Kepkite iš abiejų pusių po 2-3 minutes, jei norite paruošti kepsnius su krauju (vidinė temperatūra turi siekti 55-57 C);
    • Kepkite iš abiejų pusių po 3-4 minutes, jei norite paruošti vidutiniškai iškeptus kepsnius (vidinė temperatūra turi siekti 58-60 C);
    • Kepkite iš abiejų pusių po 4-5 minutes, jei norite paruošti pilnai iškeptus kepsnius (vidinė temperatūra - 63-65 C).
  • Kepdami kepsnių nejudinkite, tik vieną kartą apverskite ir kepkite toliau - taip jie bus dar sultingesni;
  • Iškepusius perkelkite į lėkštę, uždenkite folija ir leiskite pailsėti 5-10 minučių, kad sugertų visas sultis ir mėsa būtų sultinga;
  • Prieš patiekdami aptepkite česnakiniu sviestu, kuris suteiks papildomo aromato, gardaus skonio ir dar daugiau sultingumo!