Paruoškite imbierinį biskvitą. Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo popieriumi išklokite standartinio dydžio orkaitės kepimo formą.
Imbierinis biskvitinis vyniotinis su maskarponės kremo įdaru
Ingridientai
-
Reikės:
- 5 vnt. kiaušinių
- 150 g cukraus
- 3 šaukštų medaus
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 140 g miltų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 2 šaukštelių prieskonių meduoliams
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
- 0,5 šaukštelių druskos
- 100 g cukruotų vaisių
- 3 šaukštų cukraus pudros
-
Kremui:
- 250 g maskarponės sūrio
- 130 g cukraus pudros
- 125 ml riebios grietinėlės
- 1 citrinos žievelės
- 1 šaukšto citrinos sulčių
Paruošimas
Į plakimo dubenį įmuškite kiaušinius ir suberkite cukrų. Elektriniu plaktuvu plakite apie 5 minutes, kol kiaušiniai sutirštės ir pabals. Toliau plakdami, supilkite medų (jei jis kietas, pašildykite, kol taps skystas) ir aliejų.
Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, prieskonių meduoliams mišinį, vanilinį cukrų ir druską. Suberkite miltų mišinį į plakinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Įmaišykite smulkintus cukruotus vaisius ir vaisių žieveles.
Paruoštą tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, paskirstykite kuo tolygiau.
Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 13-15 minučių.
Kol biskvitas kepa, švarų rankšluostėlį (ne mažesnį nei kepantis biskvitas) tolygiai ir gausiai apiberkite milteliniu cukrumi.
Iškepusį biskvitą iš karto, kol dar šiltas, apverskite ant rankšluostėlio. Nuimkite kepimo popierių ir suvyniokite kartu su rankšluosčiu, pradėdami vynioti nuo trumpesnės kraštinės. Padėkite ant grotelių ir palikite atvėsti.
Paruoškite kremą. Į plakimo dubenį sudėkite maskarponę ir suberkite miltelinį cukrų. Trumpai išplakite elektriniu plaktuvu, kol produktai susimaišys. Toliau plakdami vidutiniu greičiu, pamažu pilkite grietinėlę. Plakimo greitį padidinkite ir plakite, kol gausite standų kremą. Iš karto nustokite plakti - neperplakite.
Įmaišykite į kremą nutarkuotas citrinų žieveles ir citrinų sultis.
Susukite vyniotinį. Atsargiai išvyniokite atvėsusį biskvitą. Tolygiai aptepkite jį paruoštu kremu.
Atsargiai susukite biskvitą atgal į vyniotinį. Suvyniokite į maistinę plėvelę, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent porą valandų ar pernakt.
Prieš patiekdami, vyniotinį apibarstykite milteliniu cukrumi, papuoškite rozmarinų šakelėmis, spanguolėmis.
Pjaustykite riekelėmis ir ragaukite.
-
Tai galėtų būti klasikinis Kalėdų stalo desertas. Kvepiantis imbieru ir cinamonu, pagardintais medumi ir vaisių cukatomis. Jis atrodo šventiškai, jo skonis kalėdiškas - šis saldus vyniotinis neabejotinai yra kepinys, kuris ir papuoštų, ir paskanintų jūsų šventes.
Receptas nėra sudėtingas, tačiau turi svarbių niuansų (pavyzdžiui, kaip į iškepusį biskvitą įsukti kremą, kad vyniojant jis neimtų lūžinėti?), tad atidžiai perskaitykite visą receptą, prieš imdami gaminti.
Biskvitą pagardinkite vaisių ir vaisių žievelių cukatomis, kurie suteiks desertui papildomos tekstūros ir šiek tiek netikėtumo, o į makarponės kremą įmaišykite citrinų sulčių ir žievelių, kurios subalansuos saldumą.
Dažnai tokio tipo saldūs vyniotiniai yra ruošiami su sviestiniu kremu - jis tvirtesnis, tačiau tuo pat ir gerokai riebesnis. Maskaponės ir grietinėlės kremas čia dera tikrai gardžiau, svarbiausia - kruopščiai išplakite jį iki standžių putų.
Galiausiai, kaip ir visiems tortams, taip ir šiam vyniotiniui reikia laiko subręsti. Palaikykite jį šaldytuve per naktį, kad skoniai atsiskleistų gardžiausiai.