Braškių uogienė su žaliosiomis citrinomis ir vanile

Braškių uogienė su žaliosiomis citrinomis ir vanile image
Sudėtingumas Vidutinis
Paruošimas 0 min
Gaminimas 45 min

Ingridientai

1 litras
  • Reikės:

    • 1   kg braškės
    • 2   žaliųjų citrinų sulčių
    • 2   žaliųjų citrinų žievelių
    • 500   g uogienių cukraus arba 5 stiklinių (1 kg) įprasto cukraus
    • 2   šaukštelių vanilės esencijos

Paruošimas

  1. Braškes perpjaukite perpus ar, jei uogos didelės, į keturias dalis. Suberkite į puodą kartu su žaliųjų citrinų sultimis ir nutarkuotomis žievelėmis (tik žaliąja dalimi). Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol braškės suminkštės, sukris, išskirs sultis ir pradės virsnoti.

  2. Suberkite uogienių cukrų ir pakaitinkite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį iki silpnos ir virkite apie 10 minučių, vis pamaišydami mediniu šaukštu ir nugriebdami paviršiuje susidarančius putas. Virimo pabaigoje įmaišykite vanilės ekstraktą.

  3. Išvirtą uogienę supilkite į švarius, dar šiltus stiklainius. Iš karto sandariai užsukite dangtelius. Apverskite dangteliais į apačią ir palikite visiškai atvėsti.

  4. Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

  5. -

    Klasikinei braškių uogienei suteikite žiupsnį naujų spalvų - pagardinkite žaliųjų citrinų sultimis, nutarkuotomis žievelėmis ir kvapnia vanile. Skonis tikrai pradžiugins: vos jaučiamas žaliųjų citrinų poskonis suteiks uogienei pikantiškumo, o vanilė - nuostabaus aromato.

    Stiklainių paruošimas: prieš gamindami uogienę, sterilizuokite stiklainius ir jų dangtelius. Tiek stiklainius, tiek dangtelius perliekite šiltu vandeniu, labai gerai ištrinkite valgomąja soda iš visų pusių, tuomet - kruopščiai išskalaukite. Galiausiai nuplikykite verdančiu vandeniu, pripildykite juo stiklainėlius ir palikite pastovėti apie 5-10 minučių. Vandenį išpilkite, stiklainėlius sudėkite ant švaraus medžiaginio rankšluostėlio ir leiskite nusivarvėti, kol išvirsite uogienę.

    Taip pat galite naudoti ir kitą stiklainių sterilizavimo būdą: iškaitinti stiklainius orkaitėje, mikrobangų krosnelėje ar kt. Svarbiausia, kad stiklainiai būtų visiškai švarūs ir sandarūs.

    * Kokį cukrų naudoti? Uogienėms galite naudoti tiek paprastą, tiek uogienių cukrų. Uogienių cukrus dėl sudėtyje esančio pektino uogienę leidžia išvirti daug greičiau (uogos greičiau sutirštėja). Jei naudosite paprastą cukrų be papildomų tirštiklių, naudokite maždaug dvigubai didesnį jo kiekį ir uogienę virkite ilgiau, kol ji sutirštės iki norimo tirštumo. Galite patikrinti, šaukštelį uogienės užlašinę ant šaltos lėkštutės: luktelėkite minutę ir per uogienę perbraukite šaukštelio koteliu ar tiesiog pirštu - jei uogienė nesubėga atgal, galite ją nukaisti ir pilstyti į stiklainėlius.