Paruošimas
- Smulkintą kopūstą galite apkepti keptuvėje arba apvirti puode nedideliame kiekyje pasūdyto vandens.
- Vietoje smulkintos maišytos kiaulienos ir jautienos galite naudoti tik jautieną, tik kiaulieną ar net smulkintą vištieną.
- Grietinėlė mėsos padažui suteikia švelnumo, kremiškumo, bet jei norite, galite pakeisti ją sultiniu.
- Apkepą galite susluoksniuoti iš vakaro, o kepti rytojaus dieną. Tokiu atveju kepimo formą uždenkite lakštu folijos ir kepkite ilgiau, apie valandą, kol visas apkepas perkais ir sūris gardžiai išsilydys.
- Į dubenėlius apkepą dalinkite šaukštu. Jis neišlaikys savo formos, labiau primins apkeptą troškinį, bet svarbiausia - bus labai gardus!
- Išpjaukite kopūsto šerdį. Kopūstą supjaustykite gabalėliais.
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite kopūstų gabalėlius, pagardinkite druska ir kepkite, vis pamaišydami, kol kopūstai suminkštės. Uždenkite keptuvę dangčiu, kad garuose suminkštėtų greičiau.
- Keptus minkštus kopūstų gabalėlius išimkite iš keptuvės į dubenį ir atidėkite.
- Į tą pačią keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintą maišytą jautieną ir jautieną. Maišydami kepkite, kol mėsa išskirs sultis ir spalva taps blyškesnė.
- Suberkite smulkintą svogūną, smulkiai kapotus česnakus, tarkuotas morkas. Pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite, vis pamaišydami, kol daržovės suminkštės.
- Supilkite pomidorų padažą ir išmaišykite.
- Suberkite ryžius, supilkite grietinėlę ir dar kartą išmaišykite. Uždengę dangčiu troškinkite apie 12-15 minučių, kol ryžiai sugers skystį ir suminkštės. Vis nukelkite dangtį ir pamaišykite, kad neprisviltų prie keptuvės dugno.
- Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Pasiruoškite didelį, gilų kepimo indą.
- Paruoštą mėsos įdarą sumaišykite su keptais kopūstais ir dviem trečdaliais tarkuoto fermentinio sūrio. Sukrėskite į kepimo formą. Ant viršaus užberkite likusį sūrį.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus. Patiekite iš karto.
Balandėlius mėgsta daugelis - tai jaukus, sotus, iš vaikystės atkeliavęs valgis. Tik štai kaip dažnai nusprendžiate juos gaminti „kitą kartą“, nes gamybos procesas pasirodo per ilgas ar per sudėtingas? Šis apkepas - skaniausia, greičiausia ir paprasčiausia išeitis. Skonis - lyg kuo tikriausių balandėlių, o paruošimas - kur kas greitesnis ir paprastesnis!