Balandėlių apkepas

Balandėlių apkepas image
Sudėtingumas Vidutinis
Paruošimas 0 min
Gaminimas 1 val.

Ingridientai

1 porcija
    • 1   vnt. kopūsto
    • 50   g sviesto
    • 1   šaukštelio druskos
    • 2   šaukštų alyvuogių aliejaus
    • 500   g kiaulienos ir jautienos faršo
    • 1   vnt. svogūno
    • 3   skiltelių česnako
    • 2   vnt. morkų
    • 0,5   šaukštelių juodųjų pipirų
    • 400   g pomidorų padažo
    • 100   g ilgagrūdžių ryžių
    • 190   ml grietinėlės
    • 250   g fermentinio sūrio

Paruošimas

    Balandėlius mėgsta daugelis - tai jaukus, sotus, iš vaikystės atkeliavęs valgis. Tik štai kaip dažnai nusprendžiate juos gaminti „kitą kartą“, nes gamybos procesas pasirodo per ilgas ar per sudėtingas? Šis apkepas - skaniausia, greičiausia ir paprasčiausia išeitis. Skonis - lyg kuo tikriausių balandėlių, o paruošimas - kur kas greitesnis ir paprastesnis!

  1. Smulkintą kopūstą galite apkepti keptuvėje arba apvirti puode nedideliame kiekyje pasūdyto vandens.

  2. Vietoje smulkintos maišytos kiaulienos ir jautienos galite naudoti tik jautieną, tik kiaulieną ar net smulkintą vištieną.

  3. Grietinėlė mėsos padažui suteikia švelnumo, kremiškumo, bet jei norite, galite pakeisti ją sultiniu.

  4. Apkepą galite susluoksniuoti iš vakaro, o kepti rytojaus dieną. Tokiu atveju kepimo formą uždenkite lakštu folijos ir kepkite ilgiau, apie valandą, kol visas apkepas perkais ir sūris gardžiai išsilydys.

  5. Į dubenėlius apkepą dalinkite šaukštu. Jis neišlaikys savo formos, labiau primins apkeptą troškinį, bet svarbiausia - bus labai gardus!

  6. Išpjaukite kopūsto šerdį. Kopūstą supjaustykite gabalėliais.

  7. Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite kopūstų gabalėlius, pagardinkite druska ir kepkite, vis pamaišydami, kol kopūstai suminkštės. Uždenkite keptuvę dangčiu, kad garuose suminkštėtų greičiau.

  8. Keptus minkštus kopūstų gabalėlius išimkite iš keptuvės į dubenį ir atidėkite.

  9. Į tą pačią keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintą maišytą jautieną ir jautieną. Maišydami kepkite, kol mėsa išskirs sultis ir spalva taps blyškesnė.

  10. Suberkite smulkintą svogūną, smulkiai kapotus česnakus, tarkuotas morkas. Pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite, vis pamaišydami, kol daržovės suminkštės.

  11. Supilkite pomidorų padažą ir išmaišykite.

  12. Suberkite ryžius, supilkite grietinėlę ir dar kartą išmaišykite. Uždengę dangčiu troškinkite apie 12-15 minučių, kol ryžiai sugers skystį ir suminkštės. Vis nukelkite dangtį ir pamaišykite, kad neprisviltų prie keptuvės dugno.

  13. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Pasiruoškite didelį, gilų kepimo indą.

  14. Paruoštą mėsos įdarą sumaišykite su keptais kopūstais ir dviem trečdaliais tarkuoto fermentinio sūrio. Sukrėskite į kepimo formą. Ant viršaus užberkite likusį sūrį.

  15. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus. Patiekite iš karto.