Morkų pyragas su graikiniais riešutais ir varškės kremu

Morkų pyragas su graikiniais riešutais ir varškės kremu image
Sudėtingumas Vidutinis
Paruošimas 30 min
Gaminimas 1 val.

Ingridientai

1 pyragas
  • Pyragui:

    • 130   g graikinių riešutų
    • 100   g cukraus 0,5 stiklinės
    • 100   g rudojo cukraus 0,5 stiklinės
    • 250   ml aliejaus bekvapio
    • 4   vnt. kiaušinių didelių
    • 250   g grietinės riebios
    • 1   šaukštelio vanilės esencijos
    • 350   g miltų
    • 2   šaukštelių kepimo miltelių
    • 0,5   šaukštelių druskos
    • 2   šaukštelių cinamono malto
    • 1   šaukštelio imbiero malto
    • 0,5   šaukštelių muskatų malto
    • 300   g morkų smulkiai tarkuotų
  • Kremui:

    • 200   g varškės pusriebės
    • 65   g cukraus miltelinio
    • 1   šaukštelio vanilės esencijos
    • 190   g grietinėlės riebios (35-36 proc.)
    • 1   šaukšto citrinos sulčių

Paruošimas

  1. Graikinius riešutus, prieš įmaišydami į tešlą, būtinai pakepinkite orkaitėje - tai paryškins riešutų skonį ir aromatą.

  2. Jei mėgstate alyvuogių aliejaus skonį ir aromatą kepiniuose, juo galite keisti bekvapį aliejų (pvz., rapsų, saulėgrąžų).

  3. Varškę pakeitę maskarponės sūriu, išplaksite glotnesnį ir riebesnį kremą, tuo tarpu kremas su varške - gaivesnis, puiki atsvara drėgnai pyrago tekstūrai.

  4. Jei tešlą paskirstysite ir kepsite dviejose ar trijose kepimo formose, iškeptus biskvitus su varškės kremu galėsite susluoksniuoti lyg tortą. Jei iškepsite vieną aukštesnį biskvitą, kremo kepure beliks papuošti jo viršų.

  5. Paruoštą pyragą ragaukite iš karto arba iki patiekiant laikykite šaldytuve. Suvalgykite per 3-4 dienas.

  6. Iškepkite pyragą. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).

  7. Graikinius riešutus vienu sluoksniu suberkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 8-10 minučių. Riešutus atvėsinkite ir pasmulkinkite.

  8. Į didelį plakimo dubenį suberkite cukrų, rudąjį cukrų, supilkite aliejų, įmuškite kiaušinius, sudėkite grietinę ir supilkite vanilės ekstraktą. Išplakite iki purios masės.

  9. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, cinamoną, imbierą ir muskatą. Šį mišinį suberkite į plakinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų.

  10. Įmaišykite graikinių riešutų gabalėlius ir smulkiai tarkuotas morkas.

  11. Kepimo formos (22 cm skersmens) dugną ištieskite kepimo popieriumi, kraštus ištepkite sviestu. Supilkite paruoštą tešlą į formą, viršų išlyginkite.

  12. Kepkite iki 170 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 60 minučių. Ar pyragas jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku - įkištas ir ištrauktas iš pyrago vidurio, jis turi būti švarus.

  13. Iškeptą pyragą kelias minutes atvėsinkite formoje, tuomet išimkite ir vėsinkite ant grotelių, apverstą viršumi į apačią (kad viršus būtų lygesnis).

  14. Kol pyragas vėsta, pasiruoškite varškės kremą. Varškę gerai pertrinkite, kol neliks gumuliukų. Išplakite su milteliniu cukrumi, vanilės ekstraktu ir citrinų sultimis.

  15. Atskirame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite grietinėlę iki tvirtų putų. Įmaišykite į varškę.

  16. Paruoštu kremu aptepkite pyragą. Apibarstykite smulkintais graikiniais riešutais. Patiekite arba iki patiekiant laikykite šaldytuve.

  17. Morkų pyragas - sodraus skonio, drėgnas, sunkios ir turtingos tekstūros. Kvapnūs prieskoniai suteikia jam šildančio aromato, pakepinti riešutai ir sultingos morkos - unikalaus skonio. Nesijaudinkite dėl to, jog į tešlą įmaišysite daržovių, nes kepiniuose morkos atsiskleidžia visai kitomis spalvomis. Tai tikras rudens kepinys, kuris namus pripildys jaukumo.