Brokolių, kumpio ir sūrio fritata (itališkas omletas)

Brokolių, kumpio ir sūrio fritata (itališkas omletas) image
Sudėtingumas Lengvas
Paruošimas 0 min
Gaminimas 50 min

Ingridientai

6 porcijos
  • Reikės:

    • 2   šaukštų alyvuogių aliejaus
    • 2   skiltelių česnako
    • 1   brokolio apie 350-400 g
    • 0,5   šaukštelių šviežiai grūstų juodųjų pipirų
    •   druskos
    • 150   g kiaulienos kumpio karštai rūkyto
    • 5   svogūnų laiškų
    • 8   kiaušinių
    • 62   ml grietinėlės
    • 100   g čederio sūrio
  • Patiekti:

    •   žalumynų
    •   svogūnų laiškų
    • 6   - 8   vyšninių pomidorų

Paruošimas

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Gaminkite keptuvėje, kurią galite naudoti ir orkaitėje, arba iš pradžių kepkite daržoves keptuvėje, o tuomet perdėkite į kepimo indą, ir orkaitėje kepkite kepimo inde (apie 26 cm skersmens).

  2. Keptuvę įkaitinkite virš vidutinės kaitros. Įpilkite alyvuogių aliejaus ir suberkite smulkiai kapotas česnako skilteles. Maišydami pakepinkite minutę, kol apskrus ir paskleis aromatą.

  3. Suberkite žiedynėliais supjaustytus brokolius ir vis pamaišydami kepkite dar minutę. Įpilkite šlakelį vandens, uždenkite keptuvę dangčiu ir leiskite brokoliams 5 minutes pasitroškinti. Tuomet nuimkite dangtį, dar kartą permaišykite ir pakaitinkite minutę, kol skystis visiškai nugaruos. Nuimkite nuo ugnies, pagardinkite druska ir pipirais, ir išmaišykite.

  4. Brokoliams šiek tiek atvėsus, į keptuvę suberkite nedideliais kubeliais pjaustytą kumpį bei smulkintus svogūnų laiškus. Išmaišykite.

  5. Atskirame dubenyje šluotele išplakite kiaušinius ir riebią grietinėlę. Įmaišykite tarkuotą čederio sūrį. Šį plakinį supilkite į keptuvę, ant keptų brokolių, sumaišytų su kitais ingredientais. Pilant stenkitės, kad plakinys pasiskirstytų kuo tolygiau.

  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol fritata sutvirtės, tačiau pajudinus indą, dar šiek tiek virpės pačiame centre.

  7. Patiekite su šviežiais žalumynais, perpus perpjautais vyšniniais pomidorais, smulkintais svogūnų laiškais.

  8. ---

    Pusryčiams, pietums, o gal net lengvai vakarienei - fritata (it. frittata) yra labai universalus patiekalas, kurį galite ruošti bei patiekti su įvairiausiais pagardais. Brokolių, kumpio ir čederio sūrio derinys yra neabejotinai puikus; švelnus, bet tuo pačiu - charakteringas.

    Fritata - tai itališkas omletas, tad ir patiekalo pagrindas, žinoma, yra kiaušiniai. Priešingai nei mums įprasti omletai, jis kepamas didelis, iš daug kiaušinių, gardinamas daržovėmis, mėsa bei sūriais. Kartais fritata pradedama kepti ant kaitlentės, o pabaigoje apskrudinama orkaitėje, arba kepama orkaitėje visą laiką. Galutinis rezultatas, kad ir kurį gaminimo būdą pasirinktumėte, - purus, minkštas, švelnios tekstūros kiaušininis apkepas.

    Ruošiant fritatą, svarbiausi yra trys momentai. Pirmasis, į kiaušinių plakinį įplakite šlakelį riebios grietinėlės. Nors ir nedidelis šlakelis (vos ketvirtis puodelio), jis suteiks omletui švelnios, kremiškos tekstūros.

    Antrasis momentas: daržoves, prieš įmaišydami į kiaušinių plakinį, pakepinkite, kad iš jų išgaruotų perteklinė drėgmė. Jei fritatai naudosite žalias daržoves, jos išskirs sultis kepimo metu, sultys atskies plakinį ir fritatai bus sunku iškepti, be to, tai sugadins jos tekstūrą.

    Galiausiai, trečiasis svarbus momentas, svarbu fritatos neperkepti. Perkepti kiaušinai praranda savo malonią tekstūrą, o fritata akimirksniu netenka purumo, sultingumo. Kepimo pabaigoje vis praverkite orkaitę ir patikrinkite - pajudinus kepimo indą (ar keptuvę), pats fritatos viduriukas turi dar šiek tiek virpėti.