Paruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, rudąjį cukrų ir druską. Sudėkite šaltą gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.
Šiurpus moliūgų pyragas
Ingridientai
-
Tešlai:
- 315 g miltų 2 ¼ stiklinės
- 50 g rudojo cukraus ¼ stiklinės
- 0,5 šaukštelių druskos
- 180 g sviesto šalto
- 80 ml vandens 1/3 stiklinės, ledinio
-
Įdarui:
- 340 g moliūgų tyrės
- 2 kiaušinių didelių
- 100 g rudojo cukraus ½ stiklinės
- 1 šaukšto kukurūzų krakmolo
- 0,5 šaukštelių druskos
- 2 šaukštelių cinamono
- 0,5 šaukštelių muskatų malto
- 190 ml grietinėlės ¾ stiklinės, riebios (35-36%)
-
Viršui:
- 1 kiaušinio
Paruošimas
Palaipsniui į trupinius supilkite labai šaltą vandenį. Vandens gali reikėti šiek tiek mažiau ar daugiau, todėl pilkite jį dalimis. Jeigu matote, kad trupiniai yra per sausi ir nekimba, įpilkite dar šlakelį šalto vandens.
Suformuokite iš tešlos rutulį, susukite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 30-60 minučių.
Kol tešla šąla, paruoškite įdarą. Visus jam skirtus ingredientus išplakite iki vientisos masės.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros.
Iš šaldytuvo išimtą tešlą padalinkite į dvi dalis - du trečdalius ir trečdalį tešlos. Didesniąją dalį dėkite atgal į šaldytuvą, o mažesniąją iškočiokite ir išpjaukite norimas formas: lapelius, akis, nosį, lūpas. Aptepkite plaktu kiaušiniu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, kol gražiai apskrus.
Orkaitės temperatūrą padidinkite iki 220 ᵒC.
Likusią didesniąją tešlos dalį išimkite iš šaldytuvo ir taip pat iškočiokite. Įklokite į 22 cm skersmens kepimo formą taip, kad dengtų jos dugną ir kraštelius. Į tešlos krepšelį supilkite įdarą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.
Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 180 ᵒC ir kepkite dar 45-55 minutes. Jei matote, kad tešlos krašteliai ima pernelyg ruduoti, užklokite pyragą lakštu folijos ir kepkite toliau.
Iškepusį pyragą papuoškite išpjautomis figūrėlėmis, atvėsinkite.
-
Klasikinis amerikietiškas moliūgų pyragas, dažnai kepamas rudenį ir žvarbią žiemą, vos kelių papildomų žingsnių dėka tampa kuo tikriausiu Helovyno desertu. Dalį paruoštos tešlos panaudokite pyrago papuošimams: išpjaustykite iš jos šiurpiai besišypsančias lūpas, piktas akis, ir pyragas akimirksniu taps ne tik skanus, bet ir idealiai tinkantis paskutinei spalio nakčiai sutikti.
Pats pyragas - gardus, jaukus, kvapnus ir rudeniškas. Trapią tešlą maloniai papildo švelnios tekstūros moliūgų įdaras, gausiai pagardintas ruduoju cukrumi, cinamonu, maltais muskatais. Ragaukite pyragą su plakta grietinėle, sūdyta karamele ar rutuliuku vanilinių ledų.